Irrigatiesysteem in Martiros

Irrigatiesysteem

Armeni├ź heeft niet veel natuurlijke waterreserves en haar geografische ligging maakt het nagenoeg onmogelijk om water van buitenaf aan te voeren. Bestaande waterreservoirs en irrigatieleidingen stammen veelal nog uit de voormalige Sovjettijd en zijn sterk verouderd en dringend aan vervanging toe.

Dit was ook de situatie in het dorp Martiros. Het dorp heeft dringend behoefte aan een goed irrigatiesysteem, zodat de landbouw meer kan opbrengen dan wat nu het geval is en daarmee de levensstandaard van de bewoners enorm kan verbeteren.

Jarola Foundation heeft samen met Mensenkinderen en de provinciale overheid een nieuw irrigatiesysteem aangelegd in het dorp. In het voorjaar van 2022 zijn de voorbereidingen gestart en uiteindelijk zijn in november de werkzaamheden afgesloten.

Aan het project hebben in totaal elf mensen vijf maanden lang gewerkt, alle medewerkenden waren afkomstig uit de Vayck Regio en de dagloners kwamen uit Martiros zelf. Dit betekent dat het project vijf maanden mensen uit de regio van werk en inkomen heeft voorzien.

Door de voltooiing van het project kunnen volgend jaar 10 tot 15 hectaren meer worden geïrrigeerd en dus bewerkt, wat een enorme bijdrage en stap vooruit is voor de ontwikkeling van het dorp. Van Martiros zal 95% van de dorpsmensen van dit project gaan profiteren. Een geweldig project, waar volgend jaar de vruchten van geplukt kunnen worden.